INTERVENȚIE PENTRU UN ORAȘ BUN DE TRĂIT

Conviețuim într-un singur oraș, respirăm același aer. Dar este el un oraș bun de trăit?

Platforma de Mediu pentru București este un spațiu neutru de colaborare, în care societatea civilă, mediul academic, administrația și companii acționează împreună pentru a rezolva problemele de mediu ale Capitalei.


VINO ALĂTURI DE NOI


UN PROGRAM INIȚIAT DE
INTERVENȚIE PENTRU UN ORAȘ BUN DE TRĂIT

Conviețuim într-un singur oraș, respirăm același aer. Dar este el un oraș bun de trăit?

Platforma de Mediu pentru București este un spațiu neutru de colaborare, în care societatea civilă, mediul academic, administrația și companii acționează împreună pentru a rezolva problemele de mediu ale Capitalei.


VINO ALĂTURI DE NOIUN PROGRAM INIȚIAT DERaport Ecopolis: Calitatea aerului în București în 2023
Raport Ecopolis: Calitatea aerului în București în 2023Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a lansat rezultatele raportului de analiză privind calitatea aerului din București în 2023. Raportul este rezultatul monitorizării calității aerului în platforma  aerlive.ro și în Rețeaua Națională, cuprinzând date de la 120 de senzori din rețeaua independantă Aerlive și datele NO2 din Rețeaua Națională de Monitorizare.

Pe lângă analiza datelor este prezentată o extrapoalre a felului în care poluarea afectează sănătatea cetățenilor din București, sunt propuse măsuri importante care pot fi promovate la nivel politici publice pentru reducerea poluării și câteva sfaturi pentru cetățeni.

VEZI RAPORTUL AICI

Cu toate că asistăm la progrese semnificative, poluarea aerului rămâne una dintre cele mai presante probleme ale mediului bucureștean. Într-un oraș în care mașinile depășesc numărul arborilor, suntem încă în așteptarea Planului Integrat pentru Calitatea Aerului (PICA), iar măsurile concrete pentru îmbunătățirea calității aerului întârzie să apară.

Privind partea pozitivă, observăm inițiative încurajatoare: plata parcărilor și protejarea trotuarelor descurajează utilizarea autovehiculelor personale în centrul orașului, iar flotele STB se modernizează cu mijloace de transport electrice. Numărul abonamentelor a crescut cu 17%, iar benzi unice pentru transport se extind. De asemenea, administratiile locale implementează soluții pentru reducerea traficului în jurul școlilor și modernizează infrastructura de încălzire.

Cu toate acestea, există provocări majore. Stațiile din Rețeaua Națională pentru monitorizarea calității aerului au avut defecțiuni în 2023, iar România se confruntă cu 7 mustrări și procese deschise de Comisia Europeană privind calitatea aerului. Depășirile substanțiale la poluanții atmosferici persistă în marile orașe, iar lipsa unei strategii de stat pentru protejarea sănătății cetățenilor este îngrijorătoare.

Rezultate cheie:

  • Scădere semnificativă a poluării cu PM2,5: datele din perioada decembrie 2022 - decembrie 2023 arată o reducere a poluării cu particule fine față de anul precedent. Cu toate acestea, este important să continuăm eforturile pentru a menține această tendință pozitivă.
  • Vârfuri de poluare în perioada sărbătorilor de iarnă: se constată că poluarea cu PM2,5 înregistrează creșteri semnificative în lunile de iarnă, cu vârfuri de poluare înregistrate în timpul sărbătorilor, în special pe 24 și 31 decembrie. Este nevoie de atenție sporită în aceste perioade.
  • Expunere crescută în periferie: datele relevă că periferia orașului este mai expusă, cu medii zilnice ce depășesc cu până la 400% valoarea maximă admisă pentru PM2,5 în ziua cea mai poluată a anului, respectiv 24 decembrie 2023.
  • Monitorizare la școli și spitale: întristător, dar semnificativ, senzorii din 29 din cele 30 de școli monitorizate înregistrează medii anuale peste limita admisă pentru PM2,5. De asemenea, 13/14 spitale monitorizate au aceeași problemă.