Către:
Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei,
Horia Tomescu, Viceprimarul cu atribuții legate de ALPAB,
Comisia de ordine publică, responsabilă de avizarea evenimentelor,
Consiliul General al Municipiului București, care poate îmbunătăți regulamentul de avizare al adunărilor publice.
Printr-un demers apolitic, pornit de la firul ierbii, solicităm Primăriei Municipiului București și Consiliului General să își asume rolul de protectori ai interesului public și să aducă modificări esențiale în avizarea, monitorizarea și aplicarea de sancțiuni, conform prevederilor legale în vigoare, pentru evenimentele de tip concerte și festivaluri organizate în parcurile din capitală.
Dorim prioritizarea dreptului tuturor cetățenilor la un mediu sănătos, protejând puținele parcuri existente de organizarea evenimentelor majore care implică montarea unor scene sau construcții temporare pe spațiul verde, folosirea instalațiilor cu sunet amplificat și program prelungit în noapte, ori îngrădirea accesului public la spațiul verde.
Avem nevoie de evenimente culturale și de timp petrecut împreună, mai mult ca oricând. Concertele și festivalurile sunt piloni ai dezvoltării pentru multe orașe și este evident că Bucureștiul are nevoie de ele. Însă, dacă nu sunt organizate cu grijă față de natură și oameni, în spații special amenajate pentru a primi mase mari de oameni, ajung să provoace doar nemulțumire utilizatorilor zilnici ai parcurilor, precum și celor care locuiesc în vecinătatea acestora, să afecteze grav și ireversibil patrimoniul verde al capitalei.
Dezvoltarea reală nu înseamnă degradare și nu amanetează dreptul la un mediu sănătos al cetățenilor, garantat prin Constituție. Cu siguranță evenimentele culturale sunt relevante, dar PMB trebuie să vegheze ca maniera lor de desfășurare să nu intre în conflict cu respectul față de cetățeni și puținele spații verzi din capitală.
În acest moment, modul în care sunt avizate aceste evenimente de către Primăria Municipiului București și modul în care Poliția Locală monitorizează respectarea legislației cu privire la protecția spațiilor verzi și a nivelului admis de zgomot par să nu țină cont de interesul public. Spațiile verzi și cetățenii din București sunt fără protecție în fața acestor abuzuri, iar acest lucru trebuie să se schimbe.
Noi, organizațiile și grupurile de inițiativă civice semnatare, solicităm Primăriei Municipiului București și Consiliului General al Municipiului București să își asume responsabilitatea de protector al interesului public și să aducă modificări esențiale în modul în care evenimentele de tip concerte și festivaluri sunt organizate, astfel încât:
Vă rugăm să protejați, conform legii, dreptul legitim al cetățenilor la un mediu sănătos împreună cu integritatea și calitatea spațiilor verzi, găsind alte locuri mai potrivite pentru desfășurarea concertelor și festivalurilor decât parcurile din proximitatea zonelor de locuit. În acest scop, suntem deschiși la dialog și ne oferim sprijinul pentru reglementarea modului în care evenimentele publice de amploare sunt avizate și organizate în București.
Cu stimă,
Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei
Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu
Grupul de Inițiativă Civică Izvor
Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff
Grupul Inițiativa Favorit
Inițiativa Civică Bucureștii Noi
Grupul de Inițiativă Civică Parcul Herăstrău
Inițiativa Prelungirea Ghencea
Grupul de Inițiativă Civică Sala Palatului
Grupul de Inițiativă Civică Grădina Icoanei si Parcul Ioanid
Asociația Cartier Aviației
Acțiunea Comunitară Tineretului
Pentru locuri de joacă și spații verzi în Grozăvești
Părinți de Cireșari - Piața Domenii
Floreasca Civică
ÎnCotroceni
Ești din Sectorul 5, dacă
Vrem schimbare
Grow Up Romania
Asociația Peisagiștilor din România - AsoP, Filiala teritorială București-Ilfov
Asociația Jumătatea plină
CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică
Fundația Comunitară București
ActiveWatch
Asociația Mai Mult Verde
Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici
Asociația Parcul Natural Văcărești
Asociația ECOTECA
Asociația Copii pentru Viitor
Grupul Civic Iancului
Grupul civic Eu trăiesc într-un chibrit
Grupul de inițiativă civică CU OCHII PE VERDE
Asociația CSR Nest
Grupul civic Vatra Luminoasă
Contact pentru presă:
Alexandru Oprița, Coordonator al Platformei de Mediu pentru București - Fundația Comunitară București
Email: alex.oprita@fundatiacomunitarabucuresti.ro
Telefon: 0748 101 587
ANEXA 1
Inițiativă coagulată în cadrul Platformei de Mediu pentru București, în urma unui proces de consultare a comunităților locale, din dorința de a acționa proactiv pentru protejarea spațiilor verzi din oraș: