Platforma de Mediu aniversează primul an: 9 proiecte finanțate cu peste 1,2 milioane de lei pentru un oraș mai bun de trăit
Platforma de Mediu aniversează primul an: 9 proiecte finanțate cu peste 1,2 milioane de lei pentru un oraș mai bun de trăit



Nouă proiecte care au vizat transformarea Capitalei într-un oraș bun de trăit, finanțări de 1,2 milioane lei, 500.000 de beneficiari direcți și indirecți și o comunitate de peste 100 de stakeholderi - acesta este bilanțul primului an de existență al Platformei de Mediu pentru București.

Crearea unor noi spații verzi sau amenajarea zonelor naturale urbane; deschiderea spațiilor verzi Inaccesibile publicului; îmbunătățirea spațiilor verzi publice și reabilitarea ecologică a terenurilor degradate, precum și protejarea spațiilor verzi existente sunt primele direcții de acțiune ale Platformei de Mediu pentru București.

Alături de ING Bank România, care în 2021 a susținut exclusiv prima rundă de finanțare, la cea de-a doua rundă s-a alăturat și FAN Courier. În plus, în acest an, Green Point Management, Penny Market și Coca-Cola HBC au decis finanțarea proiectului „OPEN-a garden for all”. Valoarea totală a finanțărilor acordate până acum este de 1.221.944 lei, sumă care a susținut cele nouă proiecte de mediu:

  1. Asociația Parcul Natural Văcărești deschide o nouă zonă naturală urbană, Pajiștea Petricani, în zona Tei-Romsilva. Proiectul „Natura dintre blocuri” include un traseu tematic și 5 noi zone documentate, care să susțină integrarea biodiversității în planificarea și administrarea urbană. Proiectul a fost selectat în cadrul Rundei 2 de finanțare, susținut începând din 2022 și până în prezent cu o valoare totală de 227.200 lei. Asociația a format o comunitate de vecini și lucrează cu PS2 și Romsilva pentru a identifica soluții pentru protejarea zonelor propuse în proiect.
  2. Asociația P.A.V.E.L transformă un teren viran într-o grădină terapeutică și multisenzorială în curtea Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București, chiar în fața secției de Oncopediatrie. „Grădina cu Povești”, cu o suprafață generoasă de 1.143 mp, are ca scop ameliorarea nivelului de anxietate al pacientului spitalizat. Proiectul a fost selectat în cadrul Rundei 2 de finanțare, susținut începând din 2022 și până în prezent cu o valoare totală de 122.400 lei. Asociația lucrează cu o firmă specializată pentru amenajarea grădinii, după ce a obținut toate avizele și aprobările necesare.
  3. Asociația Culturalis aduce conștiința civică și ecologică în cartierul Titan prin proiectul „ROOTS – Grădini urbane”. Două grădini de bloc vor fi amenajate cu stații proprii de compostare și se vor desfășura ateliere educative pentru familii, implicând vecinii și autoritățile locale. Proiectul este pilot și documentat pentru a deveni un centru de învățare și împărtășire de experiență, cu potențial de replicare în alte grădini de bloc. Proiectul este susținut prin finanțare de ING Bank și FAN Courier în cadrul Rundei 2 cu o valoare totală de 62.500 lei, începând din 2022 și până în prezent. Asociația Culturalis a început amenajarea celor două grădini de bloc, a organizat ateliere la școlile și grădinițele din cartier și colaborează cu PS3 pentru a extinde proiectul în alte comunități din cartier.
  4. Grupul de inițiativă Floreasca Civică implementează „Împreună în grădina de lângă bloc”, un proiect care reameneajează spațiile verzi dintre blocuri, din curtea școlii și grădiniței, și din fața dispensarului din cartierul Floreasca, și acțiuni de împădurire pe malul lacului de lângă Calea Floreasca. Proiectul este finanțat de ING Bank și FAN Courier în cadrul Rundei 2 de finanțare cu o valoare totală de 83.580 lei. Până acum, proiectul a finalizat cercetarea în cartier și a început amenajarea celor 5 grădini de bloc, iar acum caută intervenția cea mai potrivită pentru a crea pocket parcuri.
  5. "Traversăm prin verde" (Asociația Parcul Natural Văcărești) primește o finanțare de 100.000 lei în al doilea an de proiect, pentru amenajarea zonei pilot de creare a unui culoar ecologic pe malul drept al Dâmboviței între Mihai Bravu și Glina. Proiectul a fost selectat în cadrul Rundei 1 de finanțare și este susținut începând din 2021 și până în prezent, cu o valoare totală de 201.000 lei, finanțată de ING Bank. Asociația a finalizat strategia pentru amenajarea ecologică a culoarului Dâmbovița-Parcul Natural Văcărești, a amenajat cele trei module pilot și a realizat un prim traseu de vizitare în Pădurea Băneasa în primul an al proiectului. În anul doi, se continuă intervențiile pe Dâmbovița pe culoarul Mihai Bravu-Glina.
  6. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis continuă proiectul "aerlive.ro”. În primul an, au fost montați 20 de senzori noi, a fost publicat raportul anual al calității aerului și trei propuneri de politici publice în colaborare cu grupurile civice. Prin continuarea finanțării, proiectul a finalizat aplicația mobilă pentru monitorizarea calității aerului din București și va derula două campanii de monitorizare și conștientizare a efectelor poluării asupra organismului uman. Proiectul a fost selectat în cadrul primei runde de finanțare cu o valoare totală de 200.000 lei, susținută de ING Bank și se desfășoară între 2021 și prezent.
  7. Asociația CSR Nest și proiectul său „Verde citadin” au organizat 10 ateliere de grădinărit, un târg de economie circulară și au construit două grădini pedagogice în Buftea și București, precum și două construcții pe pereți verzi în zona Pieții Mureș. În 2023, se va adăuga o a treia grădină pedagogică în București. Profesorii și responsabilii din liceele care îngrijesc aceste spații vor primi training pentru a asigura sustenabilitatea acțiunilor. Proiectul a fost selectat pentru finanțare în cadrul Rundei 1, cu o valoare totală de 199.997 lei, și este susținut de ING Bank începând din 2021.
  8. ”OPEN – A garden for all” (ClimatoSfera) va crea o grădină urbană pe o suprafață verde de 2.400 de metri pătrați, deținută de Universitatea Tehnică de Construcții București. Proiectul implică cetățenii în toate etapele de implementare: concept, construcție și utilizare, fiind un liant pentru comunitate. Este finanțat din 2023 cu 105.267 lei, prin campania organizată de Coca-Cola HBC România, PENNY România și GreenPoint Management, după ce a rămas pe lista de rezervă în cadrul Rundei 2 de finanțare. Proiectul a început organizarea internă, semnat protocolul de colaborare și realizat activități de documentare, urmând a începe amenajările în teren în luna mai.
  9. “Împreună în grădina școlii” (Cu ochii pe verde) este un proiect de amenajare a unei grădini pedagogice în curtea Școlii Gimnaziale nr. 1 din Buftea, unde învață 1.270 de elevi. Proiectul este finanțat prin campania de strângere de fonduri realizată de angajații ING în cadrul Maraton București, fiind susținut în 2023 cu o valoare totală de 20.000 lei. Amenajările în teren vor începe în luna mai 2023.