INTERVENȚIE PENTRU UN ORAȘ BUN DE TRĂIT

Conviețuim într-un singur oraș, respirăm același aer. Dar este el un oraș bun de trăit?

Problemele urgente cer intervenții urgente. Este momentul pentru o intervenție de urgență pentru a salva Bucureștiul de la autodistrugere prin poluare și probleme de mediu. Războiul din Ucraina, pe lângă pierderile de vieți omenești și suferință, amenințările de securitate și perturbările economice, agravează riscurile ecologice cu care ne confruntăm. Trebuie să acționăm acum. Mai târziu poate fi prea târziu.


VINO ALĂTURI DE NOI
INTERVENȚIE PENTRU UN ORAȘ BUN DE TRĂIT

Conviețuim într-un singur oraș, respirăm același aer. Dar este el un oraș bun de trăit?

Problemele urgente cer intervenții urgente. Este momentul pentru o intervenție de urgență pentru a salva Bucureștiul de la autodistrugere prin poluare și probleme de mediu. Războiul din Ucraina, pe lângă pierderile de vieți omenești și suferință, amenințările de securitate și perturbările economice, agravează riscurile ecologice cu care ne confruntăm. Trebuie să acționăm acum. Mai târziu poate fi prea târziu.


VINO ALĂTURI DE NOI



Autorități, experți și societate civilă au discutat despre poluarea Capitalei, la lansarea Platformei de mediu pentru București
Autorități, experți și societate civilă au discutat despre poluarea Capitalei, la lansarea Platformei de mediu pentru București



Autorități locale, organizații ale societății civile, experți de mediu, companii și cetățeni au participat astăzi, 12 aprilie, la Hotel Sheraton, la evenimentul de lansare a Platformei de mediu pentru București, a cărui înregistrare video poate fi văzută integral pe canalul de Youtube al Fundației Comunitare București, aici.

12 aprilie 2022, București | Comunicat de presă |

Platforma de mediu este o inițiativă a Fundației Comunitare București și ING România, care își propune să faciliteze colaborarea între organizațiile societății civile, autorități locale, companii și cetățeni, cu scopul de a rezolva problemele grave de mediu ale Capitalei. La baza ei stă Raportul de Cercetare privind Starea Mediului în București 2022, realizat de expertul independent prof. univ. dr. Cristian Iojă, care cartografiază principalele probleme cu care se confruntă Capitala în acest moment.

Prezentăm în continuare câteva din intervențiile din timpul dezbaterilor:

Alina Kasprovschi, director executiv Fundația Comunitară București, despre colaborare:

Platforma de Mediu pentru București este o propunere pentru noi toți, care suntem interesați și/sau avem o responsabilitate în ceea ce privește mediul din București, indiferent că vorbim de natură urbană, calitatea aerului, deșeuri etc. Pornim de la date, atât de precise pe cât există ele în București – unele lipsesc, altele sunt învechite. Cu aceste date, stabilim un set de priorități care pot fi rezolvate doar prin dialog. Avem nevoie să începem să dialogăm. […] Am plecat la drum cu o metodologie care produce rezultate peste tot în lume: se numește collective impact și presupune rezolvarea unor probleme complexe, împreună - autorități, specialiști, companii, cetățeni”.

Prof. univ. dr. Cristian Iojă despre gravitatea situației:

„Actorii care acum sunt implicați în rezolvarea problemelor de mediu la nivelul orașului nu dialoghează într-un mod constructiv, nu au încredere unii în alții. Dovadă stă situația în care am ajuns astăzi. Bucureștiul are probleme de mediu acumulate din trecut, la care se adaugă noi și noi probleme. Dacă noi la nivel instituțional preferăm să le ascundem sau să le neglijăm, iar la nivelul societății civile să acționăm doar incisiv și penalizator, iar ca cetățeni să ne asumăm doar drepturile, nu și responsabilitățile pe care le avem față de orașul în care locuim, dacă în sectorul socio-economic nu facem decât să păcălim legislația, o să ne învârtim în același cerc vicios și continuăm să simulăm că administrăm orașul”.

Radu Mihaiu, Primarul Sectorului 2, despre salubrizare:

„Am demarat  un studiu de oportunitate cu privire la gestiunea deșeurilor din sectorul 2. Studiul se află acum în consultare publică, pe site-ul Primăriei și invităm toți actorii interesați să ne ofere feedback. După aceea vom face un nou caiet de sarcini pentru serviciile de salubrizare. O altă problemă importantă sunt gunoaiele aruncate de cetățeni în apele orașului. Înainte, tot ceea ce au făcut autoritățile pentru rezolvarea acestei probleme a fost să amendeze populația. Inițiativa mea a fost să ne punem la aceeași masă cu cei de la Apele Române și să semnăm un protocol de colaborare: Apele Române contribuie cu utilaje, iar Primăria Sectorului 2 scoate din apă aceste deșeuri și le transportă la groapa de gunoi. Am scos până acum peste 10.000 de tone de deșeuri din lacurile din București. Astfel de probleme complexe trebuie gestionate de toți actorii implicați: autorități centrale, locale, dar mult mai mult de atât – și de către societatea civilă, și de mediul privat.”

Ciprian Ciucu, Primarul Sectorului 6, despre mobilitatea urbană:

„Este nevoie de o schimbare de paradigmă semnificativă pentru că trebuie schimbat comportamentul de mobilitate al oamenilor și trebuie acționat pe foarte multe paliere. […] Măsurile disparate nu vor avea niciodată niciun efect; este necesară o viziune comună a tuturor primăriilor de sector, alături de Primăria Generală a Capitalei, și o concentrare și coordonare a investițiilor pe această viziune comună. La acest moment, acțiunea colectivă a PMB și a primăriilor de sectoare este foarte, foarte slabă. Trebuie să ne asumăm inclusiv chestiuni care nu sunt populare. Soluționarea problemelor presupune să îți pui mandatul pe masă și să guvernezi primăria de sector și a Capitalei ca și cum nu ți-ai mai dori al doilea mandat.”

Octavian Berceanu, expert de mediu și fost Comisar General al Gărzii de Mediu, despre problemele de mediu și gravitatea problemei deșeurilor:

„În soluționarea problemelor de mediu ale Bucureștiului, trebuie să începem cu un proces de conștientizare. Așa au început primăriile tuturor marilor orașe din Europa, încă de acum 20 de ani.[…] O problemă importantă de mediu o reprezintă industria periurbană și urbană, dar în lipsa unui plan urbanistic metropolitan București – Ilfov, aceasta nu poate fi soluționată. La acest moment, Chiajna, Popești-Leordeni au devenit deja cartiere ale Bucureștiului și ar trebui incluse într-o viziune urbanistică metropolitană. […] Capitala se confruntă în mod dramatic cu problema deșeurilor: în doi ani, orașul intră în colaps din punct de vedere al gestionării gunoaielor. Dacă nu schimbăm starea de fapt, în căutarea soluției singura întrebare pe care ne-o vom mai putea pune va fi <Cărei mafii să ne adresăm?>.”

Anamaria Gram, Consilier General și Coordonator al grupului de lucru pentru calitatea aerului din CGMB, despre grupul transpartinic de lucru:

„Am înființat șase grupuri de lucru pe cauzele care determină poluarea aerului în București. Primul grup de lucru este pe poluarea cauzată de trafic […] Unul dintre proiectele propuse ar fi instituirea zonelor de emisii reduse, la fel cum au fost instituite și în alte capitale ale Europei […] Au fost trei dezbateri pe poluare până acum, pe care le-am organizat și cu colegi de la PNL, și de la PMP. La dezbateri a participat și marea majoritate a primăriilor de sector, chiar și reprezentanți de la Ministerul Mediului și Agenția Națională de Protecția Mediului, ceea ce e un semn bun. Prima întâlnire a grupului de lucru este chiar mâine, 13 aprilie, la Primăria Generală.”

Ștefania Simion, Director Administrația Parcului Natural Văcărești, despre Parcul Natural Văcărești:

„Primăria a avut onoarea de a prelua administrația Parcului Natural Văcărești în noiembrie 2021, fiind prima primărie din România care și-a asumat o astfel de acțiune. Este un drum lung și anevoios. Aria naturală protejată a avut în trecut alți administratori. Din păcate, la fața locului s-au făcut puține lucruri concret. Deci o luăm de la 0. Avem cereri din partea ONG-urilor care doresc să realizeze acțiuni de informare sau cercetare științifică. Unde se poate, acordăm avizele necesare. Am avut un incendiu săptămâna trecută, iar acum discutăm o serie de măsuri pe prevenție și intervenție. […] Consiliul General a aprobat un protocol de colaborare între trei autorități contractante, Primăria Generală, Primăria Sectorului 4 și Administrația Parcului, care au un plan de măsuri, pentru anul 2022, precum asigurarea pazei, a salubrizării zonei și întreținerii structurii de vizitare.”

Dan Bărbulescu, Director Asociația Parcul Natural Văcărești, despre Parcul Natural Văcărești:

„Asociația Parcul Natural Văcărești este organizația fără de care acest parc nu ar fi existat, este organizația care a preluat [..] și coordonat procedura de advocacy pentru înființarea parcului. Între 2017-2019, am fost chiar administratorii parcului, administrație care a fost desființată ulterior, fără justificare, odată cu schimbarea legii. Autoritatea publică nu poate administra singură acest loc. Nici noi, ONG-urile, nu putem rezolva singuri problemele parcului, cele de infrastructură, toaletele etc. De aceea am invitat de fiecare dată autoritățile publice (cum ar fi Primăria Sectorului 4) la colaborare. Fără colaborarea între autorități, ONG-uri, universități, cercetători nu poate fi administrat eficient acest parc.”

Oana Neneciu, Director Ecopolis și Coordonator Aerlive.ro, despre poluarea aerului:

"Suntem în punctul în care cartiere întregi simt poluarea, nu mai e vorba că e un inamic invizibil. [..] Dar, de la a pune senzori și a avea date, până la a avea politici coerente e un pas destul de mare. Trebuie să avem autorități deschise, trebuie să avem canale de comunicare cu aceste autorități, trebuie să avem și o masă mare de cetățeni dispuși să-ți schimbe stilul de viață. Dacă facem zone de emisii reduse, vom avea nevoie de susținerea cetățenilor, vom avea nevoie ca ei să înțeleagă care e impactul acestor zone, cum le îmbunătățește lor calitatea vieții."

Emil Ivănescu, Președintele OAR București, despre amenajarea urbană a orașului:

„Vreau să felicit atât Primăria sectorului 6, cât și Primăria sectorului 2, pentru că apelează la achizițiile publice de tipul concursurilor de soluții. În curând vom lansa concursul pentru amenajarea Lacului Morii. Consultarea cetățenilor (a utilizatorului final) este cel mai important lucru. De asemenea, designul incluziv – am avut oameni specializați pe design incluziv și am analizat intrările de bloc, treptele. Nu avem spațiu public incluziv. Este o mare problemă în toate cartierele din București. Designul ne oferă soluții în acest sens. Ne bucurăm că autoritățile colaborează cu specialiști în domeniu, urbaniști, peisagiști, este mare nevoie de astfel de colaborări.”

Raul Pop, Expert indepedent politici de mediu:

„Eu cred că această Platformă este un punct în timp care să ne arate că lucrurile se pot rezolva doar dacă se implică toți actorii din comunitate. Poate veni chiar împotriva firii pentru autorități să colaboreze cu ONG-urile, dar e necesar. Cred că aceste parteneriate între autoritățile publice locale și companii private sunt extrem de utile: putem să punem resurse la comun; apoi, putem să ne învățăm reciproc cum se lucrează cu termenele limită. Acest schimb de know-how este util ambelor părți. În ultimii ani, am văzut o prăpastie tot mai mare între autoritățile locale și companii, iar asta e foarte păgubos pentru toată lumea.”

Mai multe detalii despre eveniment pot fi găsite pe www.platformademediu.ro. În cadrul înregistrării video, de aici, puteți urmări și prezentările unor studii de caz legate de calitatea aerului (Paris) și valorificarea zonelor umede (Marea Britanie), prezentate de Juliette Laurent, Coordonator Relații Internațional Airparif, (Panelul I) și, respectiv, Chris Rostron, International Engagement Manager, WWT UK, principala organizație dedicată conservării zonelor umede din Marea Britanie  (Panelul II).

Persoana de contact pentru presă: Ioana Pasc (ioana.pasc@omavision.ro | 0754 863 471)

Resurse foto & video: Imagini foto sunt oferite de către Fundația Comunitară București aici. Pentru resurse video, vă rugăm să accesați link-ul de aici

Vă rugăm să păstrați creditul aferent fotografiilor și materialelor video.

Informații de background

Platforma de mediu pentru București este un program inițiat de Fundația Comunitară București și ING România, care își propune să sprijine acțiunea colaborativă a părților interesate, să reprezinte un punct de întâlnire pentru a stabili strategii și priorități comune de acțiune în vederea rezolvării problemelor de mediu ale Capitalei.

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri și grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construim mecanisme de donație, fonduri de finanțare și incubatoare de idei pentru oraș. Fundaţia Comunitară Bucureşti este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare din țară.  www.platformademediu.ro

>>Descarcă articolul