“Grădina Bio LTCN” și “Academia de Compost”, două proiecte susținute de Nhood România în cadrul Platformei de mediu pentru București

Platforma de mediu pentru București anunță susținerea a două proiecte, prin parteneriatul cu NHOOD România. “Grădina Bio LTCN” și “Academia de Compost” abordează două provocări majore: valorificarea spațiilor verzi neutilizate și gestionarea eficientă a deșeurilor biodegradabile.  

Grădina Bio LTCN, un model de regenerare urbană și educație sustenabilă  

Cu o finanțare de 99.500 lei și o durată de implementare de 12 luni (octombrie 2024 – septembrie 2025), proiectul “Grădina Bio LTCN” transformă curtea Liceului Tehnologic Cezar Nicolau din Brănești într-un laborator viu pentru biodiversitate și educație ecologică. Această inițiativă este o premieră în România și pregătește terenul pentru prima clasă cu specializarea de “grădinar urban” din cadrul învățământului vocațional românesc.  

Proiectul amenajează minimum 350 mp de spațiu verde, inclusiv o grădină dedicată biodiversității de 200 mp. De asemenea, include un program educațional complex cu 5 sesiuni practice de gestionare, 3 webinare educaționale și 2 evenimente Urban Green Day deschise publicului. Un element inovator îl reprezintă și atelierul demonstrativ dedicat tehnicilor specializate de decompactare a solului, esențial pentru revitalizarea terenurilor urbane.  

Academia de Compost transformă deșeurile în resurse pentru comunitate  

“Academia de Compost” abordează o altă provocare urbană majoră: gestionarea deșeurilor biodegradabile, care reprezintă peste 50% din totalul deșeurilor generate în București. Proiectul este deja finanțat în cadrul Platformei de mediu pentru București și este implementat de un consorțiu format din organizații cu experiență: Asociația pentru Consum Sustenabil, Climato Sfera, Asociația Culturalis și Livada Comunitară Mărțișor, în colaborare cu experții Ecoteca și Urban Cultor.  

Finanțarea suplimentară de 49.700 lei obținută acum va permite Academiei de Compost să lanseze un concurs prin care vor fi selectate trei comunități bucureștene care vor beneficia de noi stații de compostare de proximitate. Astfel, asociațiile implicate vor oferi resurse, sesiuni de training și suport specializat acestor comunități, cu scopul de a schimba perspectiva asupra resturilor organice și de a transforma aceste deșeuri în resurse valoroase pentru comunitate.   

Ambele proiecte vor genera rezultate măsurabile și replicabile și contribuie la obiectivele mai largi ale Platformei de mediu: schimbarea legislației de compostare de proximitate, formarea unei rețele de compostare de proximitate de minim 50 de stații de compostare de proximitate și îmbunătățirea calității spațiilor verzi. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *