În această vară am observat cu toții tot mai mulți arbori uscați în parcuri, spații verzi, aliniamente stradale. Cu cât Bucureștiul devine un oraș tot mai poluat și expus unor temperaturi extreme, cu atât mai mult avem nevoie de arbori maturi și sănătoși. Lipsa lor ne afectează sănătatea și calitatea vieții. Suntem într-o situație de dezastru ecologic și trebuie acționat urgent.
În evenimentul de joi, 3 octombrie, de la NOD makerspace, de pe Splaiul Unirii 160, București, organizatorii Platforma pentru mediu pentru București și grupul de inițiativă Spații Verzi Sănătoase au oferit un spațiu și o voce experților, dar și autorităților locale și membrilor comunității, pentru a explora cele mai presante probleme și a identifica soluții urgente.
Educație pentru noi toți, bună practică pentru autorități
Invitații, Diana Culescu, peisagist și Alexandru Purcaru, arborist, împreună cu moderatoarea Laura Popa, jurnalist PressOne, au prezentat concret cauzele degradării arborilor în mediul urban, cu exemple din București, dar și măsurile de prevenție și intervenție, precum și despre parteneriatele esențiale pentru o gestiune eficientă a spațiilor verzi.
Au fost prezentate măsuri care trebuie luate imediat pentru a proteja arborii existenți, ce este deja prea târziu pentru a mai putea salva și, cel mai important, cum putem preveni un viitor dezastru ecologic în orașele noastre, cel mai important pas fiind urgentarea Registrului Verde.
Cine a fost prezent din partea autorităților?
Au răspuns invitației și au luat cuvântul:
Magdalena-Maria Anghelina, de la Serviciul Întreținere Spații Verzi, ALPAB
Ioana Cătuneanu, consilier personal Primar General pe probleme de mediu
Tudorel Popa, Serviciul Protecția Plantelor București.
Pentru mai multe informații vă invităm să accesați prezentarea Dianei Culescu aici și să urmăriți înregistrarea întregului evenimentului aici.

Dezbaterea a adus alături specialiști activi în domeniu, oameni din instituții și administrație, grupuri civice, cu toții conștienți de faptul că arborii din București se află într-o situație de criză.
Evenimentul a început cu o prezentare excelentă a peisagistei Diana Culescu din care am aflat enorm de multe lucruri.
Dacă răspunsul pe care l-am primit până acum de la instituții a fost că arborii mor de bătrânețe și din cauza schimbărilor climatice, Diana a demonstrat că un mare impact negativ au și acțiunile oamenilor:
- intervențiile în coroană cu drujbele sub titulatura inventată “toaletare”;
- rănirea sau tăierea rădăcinilor;
- ,,igienizarea,, solului prin îndepărtarea frunzelor și lăsarea solului dezgolit, neprotejat prin vegetație și materie organică;
- tasarea solului, ce împiedică aerarea lui și deci afectarea rădăcinilor,
sunt doar câteva dintre acțiunile ce duc la declinul arborilor.
De altfel, pe primul loc ca răspuns la întrebarea din titlu, Diana Culescu a situat “lipsa personalului calificat pe teren și în birouri, lipsa echipamentelor de specialitate”.
De asemenea, lipsa unui Registru Verde cântărește enorm în ecuația unui oraș cu arbori sănătoși.
Alex Purcaru, unul dintre foarte puținii arboriști români atestați internațional, consideră că nu cunoaștem încă poate nici 20% din mecanismele de funcționare ale arborilor, însă în străinătate există un management al arborilor care dă rezultate.

Discuția s-a animat, cu o serie de întrebări adresate reprezentaților instituțiilor. Există o acută diferență dintre București și capitale europene în modul de gestionare a spațiilor verzi și pare că lupta pentru a ajunge la un nivel decent nici nu poate începe: instituțiile nu au personal, nu au specialiști, Primăria Generală nu are un plan de gestionare pe termen lung a spațiilor verzi, nu avem regulamente, legi, hotărâri de Consiliu Local pe care să ne bazăm.
Avem peste 1 milion de arbori și va trebui cel mai probabil să o luăm de la zero.
Optimismul din întâlnire vine din faptul că există voința de a porni din acest punct, în instituții sunt oameni ce vor să schimbe lucrurile, iar dezbaterea s-a încheiat în ideea continuării dialogului, a întâlnirilor și căutării soluțiilor.
Ce este ”Registrul verde” și de ce avem nevoie urgent de el?
”Registrul spațiilor verzi” reprezintă o documentație care se întocmește pentru a realiza evidența și gestionarea cantitativă și calitativă a spațiilor verzi dintr-un oraș. Prin faptul că, în definitiv, reprezintă o oglindă în timp real a situației spațiilor verzi, acest raport constituie piatra de temelie pentru o politică administrativă corectă și coerentă în direcția dezvoltării patrimoniului natural.
Ce facem mai departe? Urmează o serie de acțiuni, webinarii și evenimente care vor fi anunțate pe pagina Spații Verzi Sănătoase pentru a veni în sprijinul autorităților să urgenteze măsuri corecte de gestionare sănătoasă a arborilor și spațiilor verzi.